ال-گلوتامین
گلوتامین یکی از اسیدهای آمینه موجود در بدن انسان میباشد. گلوتامین جزو اسیدهای آمینه ضروری نمیباشد
شناسه کالا در انبار: 56-85-9
گلوتامین یکی از اسیدهای آمینه موجود در بدن انسان میباشد. گلوتامین جزو اسیدهای آمینه ضروری نمیباشد با این حال در برخی موارد به مانند بعضی از بیماریهای گوارشی یا برای ورزشکاران میتواند ضروری باشد. اسید آمینه گلوتامین از ترکیب گلوتامات و آمونیاک با مصرف آدنوزین تریفسفات تشکیل میشود. این ماده در خون انسان، یکی از فراوانترین اسید آمینه آزاد میباشد.
وظایف
ساخت پروتیین
تنظیم تعادل اسید و باز در کلیه به وسیله ساخت آمونیوم
منبع انرژی برای یاختهها
در فراگشت به عنوان دهنده نیتروژن
در چرخه کربس به عنوان دهنده کربن
منتقلکننده غیرسمی آمونیاک در گردش خون
تولید
گلوتامین توسط آنزیم سازنده گلوتامین از گلوتامات و آمونیاک ساخته میشود. بیشترین درصد ساخت گلوتامین در عضلات صورت میگیرد اما به صورت جزئی از مغز و ششها نیز آزاد می گردد.
ویژگیها
گلوتامین فراوانترین اسید آمینه آزادی است که در ماهیچههای بدن یافت میشود. چون این اسید به راحتی از سد مغزی- خونی عبور کند، به همین دلیل به سوخت مغز معروف شدهاست. گلوتامین، در مغز به اسید گلوتامیک- که برای فعالیت مغز ضروری میباشد- تبدیل میشود، و بر عکس. این اسید همچنین مقدار اسید گاما- آمینو بوتیریک را که برای ادامه عملکرد مناسب مغز و فعالیت ذهنی لازم میباشد، افزایش میدهد. گلوتامین به حفظ تعادل صحیح اسیدی- قلیایی بدن کمک میکند، و جزء اصلی عناصر سازندهای است که برای ساختن مولکولهای RNA و DNA به کار میرود. این اسید برای افزایش توانایی ذهنی و حفظ سلامت دستگاه گوارش مفید میباشد. هنگامی که اسید آمینه ای تجزیه میشود، نیتروژن آزاد میگردد. بدن انسان به نیتروژن نیاز دارد، اما نیتروژن آزاد میتواند آمونیاک را که برای بافتهای مغز فوقالعاده سمی میباشد، به وجود آورد. کبد میتواند نیتروژن را به اوره، که به وسیله ادرار دفع میگردد، تبدیل نماید؛ یا ممکن است نیتروژن خود به اسید گلوتامیک متصل شود. در اثر این فرایند، گلوتامین به وجود میآید. گلوتامین در میان اسیدهای آمینه، خاص و استثناست، زیرا در هر مولکول آن به جای یک اتم نیتروژن، دو اتم وجود دارد. این خاصیت گلوتامین برای پاک کردن آمونیاک از بافتها، به خصوص بافت مغزی، مفید میباشد. به علاوه، این اسید آمینه میتواند نیتروژن را از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل کند.
مصرف
بیشترین مصرف گلوتامین توسط یاختههای روده صورت میگیرد. گلوتامین توسط سلولهای ایمنی نیز مصرف میشود. گلوتامین نقش مهمی در کاهش زمان ترمیم زخم دارد. همچنین با مصرف گلوتامین زمان بستری شدن بیمار بعد از عمل جراحی در بیمارستان کاهش مییابد.
منابع غذایی
گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخممرغ، شیر، لبنیات، گندم، کلم، چغندر، لوبیا، اسفناج و جعفری حاوی گلوتامین میباشد.
اسید آمینه گلوتامین در اکثر محصولات گوشتی و حیوانی و همینطور محصولات لبنی یا محصولی مانند پروتئین آب پنیر یا پروتئین کازئین موجود در شیر وجود دارد. میزان آن در برخی غذاهای مختلف به شرح زیر است:
در ۴٫۷٪ پروتئین گوشت گاو در ۸٫۸٪ پروتئین شیر در ۱۱٫۱٪ پروتئین برنج سفید در ۱۶٫۲٪ پروتئین ذرت در ۹٫۱٪ پروتئین توفو در ۴٫۳٪ پروتئین تخم مرغ
تأثیر گلوتامین بر ورزشکاران
گلوتامین باعث افزایش سنتز پروتیین در عضلات اسکلتی شده که منجر به رشد عضلات میگردد. رشد عضلات منجر به افزایش توان میوفیبرها برای انقباض میشود. این اسید آمینه توسط بسیاری از ورزشکاران وزنهبرداری، بدنسازی و ورزشهای استقامتی استفاده میگردد. گلوتامین باعث افزایش هورمون رشد در پلاسمای خون میگردد. تحریک سنتز پروتئین در عضلات با در اختیار گذاشتن نیتروژن برای تولید پروتئین؛ کاهش زمان ریکاوری عضلات؛ افزایش تولید هورمون رشد؛ کاهش کاتابولیسم در طول تمرینات؛ افزایش استقامت به وسیله جایگزین کردن گلیکوژن در شرایطی که گلیکوژن بدن تخلیه شدهاست و کاهش احتمال ابتلا به بیماریها به وسیله تقویت سیستم ایمنی بدن از جمله فواید گلوتامین است.